Zupa - krem z pieczarek. Dzisiaj musiało być coś bardzo, bardzo szybkiego...
Przepis:
400g pieczarek (lub tyle ile akurat zostało z robionych wcześniej tarletek :) )
60 g masła
3 ząbki czosnku
15 g mąki ( czubata łyżka)
1 l rosołu
sól, pieprz
100 ml śmietany (może być 12%, my dzisiaj zaszalałyśmy z kremówką, ale dodałam jej trochę mniej)
Obrane i pokrojone pieczarki wrzucić na rozgrzane w garnku masło, dodać rozdrobniony czosnek. Dusić 10 min. Nastepnie posypać mąką i mieszać 1 min. Następnie wlać rosół i dalej mieszać. Gotować 10 min. pod przykryciem. Teraz miksujemy, dodajemy śmietanę i gotowe. Dzisiaj wersja w filiżankach.
Do policzenia mamy tylko WW w mące i WT w śmietanie. W całej zupie mamy 1 WW. WT w zależności od dodanej śmietany i jej ilości (tu może być bardzo różnie). Podaję tylko WW: 0,25WW / 1 porcję (przepis na 4 porcje zupki).
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz