sobota, 21 kwietnia 2012

Pieczeń po włosku

Dzień 21

Włoska pieczeń


Dzisiaj na zamówienie mojej córy włoski przepis na mieloną cielęcienę.
Przepis od mojej siostry :)
Jak widać Ewa dzielnie mi pomagała :)


Przepis:
1 kg mielonej cielęciny
1 gruby plaster zółtego sera
zioła prowansalskie
bazylia (najlepiej świeża)
4 łyżki przecieru pomodorowego ( w lecie polecam świeże pomidory)
1 jajko
2 łyżki musztardy
1 cebula starta jak na placki ziemniaczane




Wszystkie składniki wymieszać, wsadzić do żaroodpornego naczynia i zapiekać w 200 °C przez 40 - 45 minut.

0,4 WT / 100g  jt. głównie białko, myślę że na 4 h będzie ok:) WT obejmuje tłuszcze natomiast dla ułatwienia liczę białka i tłuszcze razem, oczywiście z odpowiednimi przelicznikami (tłuszcze x 0.45, białka x 0,2). Jeżeli nie jest to zaznaczone, na bolus przedłużony składają sie głównie tłuszcze, dzisiaj jest inaczej:)

Smacznego:)
Aśka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz