niedziela, 15 kwietnia 2012

Pyszny i łatwy owocowy deserek z kruszonką

Dzień 15

Jeden z naszych ulubionych owocowych deserów. Zapiekane jabłka z kruszonką.
Znaleziony na znanej pewnie wszystkim stronie Kwestia Smaku:)




Przepis:

1 kg jabłek, gruszek, brzoskwiń lub bananów (dowolnie)
Rodzynki
Cynamon
125 g mąki
90 g masła
80 g cukru (może być nieco mniej)


Do  wysmarowanych masłem żaroodpornych naczynek włożyć pokrojone owoce, posypać cynamonem. Z mąki, cukru i masła zagnieść ciasto. Pokruszyć ciasto na owoce. Włożyć do nagrzanego do 150 °C piekarnika na ok. 50 min. Kruszonka powinna się zarumienić. Być może trzeba będzie dopiec jeszcze przez kilka minut...





Bardzo polecam. Pychotka!

Od dzisiaj postanowiłam dodawać do przepisów pewne ułatwienie dla diabetyków, czyli ilość WW i WT.
Dzięki pompom insulinowym większość dzieciaków chorujących na cukrzycę może jeść w zasadzie normalnie obliczając jedynie zawartość węglowodanów oraz białka i tłuszczu w posiłkach. Jest to możliwe dzięki Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy (która zapoczątkowała akcję zaopatrywania małych diabetyków w pompy) czyli dzięki każdemu który wpłacił najmniejszą nawet kwotę na ten cel. Wielkie dzięki:)
Moja córka przeżyła bez pompy (na insulinie) prawie dwa lata, więc wiemy jak wielka jest różnica.

Do rzeczy. Z dzisiejszego przepisu zrobiłam 4 desery. Ponieważ owoce możemy dodać bardzo różne podam tylko ilość WW kruszonki w jednej porcji. Nie przestraszcie się, bo jest tego trochę:
4,1 WW / 1 porcję (porcja jest dość duża - można spokojnie podzielić na dwie:) )
Wymienniki tłuszczowe liczymy jako 0,45 z ilości tłuszczu jaki nam wyjdzie.  Doszłam do tego metodą prób i błędów, z czym zresztą zgadza się nasza lekarka. Gdyby ktoś liczył inaczej to musi wziąć to pod uwagę:
0,8 WT / 1 porcję

Jutro zapraszam na pyszną zupkę:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz