sobota, 7 kwietnia 2012

Baby drożdżowe, mazurki czyli świąteczne wypieki

Dzień 7

Mazurki

Przygotowania przedświąteczne w toku:)
W związku z tym na razie wstawiam tylko przepis na mazurki. Zdjęć powstało mnóstwo. Na pewno wstawię kilka wieczorem. Na razie idę do kuchni, bo będziemy jutro głodować:)


Przepis na spód mazurka:
1/2 kg mąki
250 g masła
100 g cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
2 żółtka

Ciasto należy szybko zagnieść na gładką masę i wstawić na minimum godzinę do lodówki.
Następnie rozwałkowujemy ciasto, przekładamy na blaszkę i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 180 st piekarnika.

Polewa orzechowa lub migdałowa:
250 g zmielonych orzechów (do polewy migdałowej oczywiście użyjemy migdałów :))
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 łyżka masła



Wszystko wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Czekamy aż zgęstnieje i przy okazji zmieni kolor na nieco ciemniejszy ( tylko polewa orzechowa ciemnieje).  Potem wystarczy tylko zalać cienką warstwą mazurek, udekorować i mazurek gotowy. U mnie niestety jeszcze nie:) Dlatego zmykam. Reszta przepisów jeszcze dzisiaj:)
...
Polewa czekoladowa:
1 lub więcej tabliczek czekolady (białej lub mlecznej)
kilka łyżek mleka lub śmietany kremówki





Czekoladę i mleko lub śmietankę dajemy do garnuszka, stawiamy na najmniejszym gazie i cały czas mieszamy. Gdy prawie cała czekolada się rozpuści ściągamy z kuchenki i dalej mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Mleka lub smietanki musimy dodać tyle by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Masą polewamy spód mazurka i gotowe!



Polewa z suszonych śliwek:
suszone śliwki
alkohol (może być np. rum)
2 czekolady mleczne
1 śmietanka kremówka

Wieczorem zalewamy śliwki alkoholem. Następnego dnia rozkładamy śliwki na mazurki, następnie zalewamy czekoladą przygotowaną tak samo jak polewa czekoladowa.

Baby drożdżowe:





Przepis:

4 szklanki mąki
100 g drożdży
100g cukru
1 1/2 szklanki ciepłego mleka
6 żółtek
1 jajko
150 g stopionego masła


Do rozdrobnionych drożdży wsypać połowę cukru i odstawić. Żółtka i jajko ubić z resztą cukru na pulchną masę. Gdy na drożdżach pojawią się bąbelki wlać ciepłe mleko, masę jajeczną, dosypać mąkę i wszystko zagnieść rękami. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, nałożyć masę do posmarowanych masłem form (nie więcej niż połowa formy).
Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st, małe - ok. 25 minut, duże baby ok. 35 minut.




Torcik brzoskwiniowy



Przepis:

2 opakowania galaretki
1 śmietanka kremówka (250 ml)
1 opakowanie brzoskwiń w puszce
1 opakowanie biszkoptów



Na dobry początek robimy dwie galaretki. Najlepiej w kontrastujących kolorach:) jedna galaretkę robimy tak jak napisano na opakowaniu, drugą rozpuszczamy tylko w połowie wody. Galaretki odstawiamy.
Teraz super zadanie dla najmłodszych - układanie biszkoptów w tortownicy.
Gdy mniejsza galaretka zacznie gęstnieć ubijamy śmietanę, następnie mieszamy mikserem z galaretką i wylewamy na biszkopty. I znowu praca dla małych rączek - układanie brzoskwiń na masie. Teraz tylko dluższa chwilka w lodówce i zalanie gęstą galaretką; znowu do lodówki i "najlepszy na świecie torcik" (wg mojej córy) gotowy:)


I jeszcze sos do wedlin i jajek  -  sos chrzanowy:


4 jajka ugotowane na twardo
1 słoiczek chrzanu
1- 2 łyżek śmietany
1-2 łyżek majonezu
sól, pieprz

Jajka należy zetrzeć na drobnej tarce, dodać pozostałe składniki do smaku. Nasz ulubiony:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz