Dzień 20
Pierogi leniwe, zwane przez nas kopytkami polane masełkiem i posypane cukrem.
Po obiadku został tylko wylizany talerz...
Przepis:
750 g twarogu
3 jaja (rozdzielone)
20 g masła
sól
220 g mąki
30 g mąki do podsypania
Ser można zmielić lub tak jak ja to robię rozdrobnić praską do ziemniaków. Białka ubić ze szczyptą soli (ubijają się o wiele łatwiej). Następnie miksujemy żółtka z masłem, dokładnie mieszamy z serem i mąką - można za pomocą wspomnianego wcześniej urządzenia :). Teraz porcjami dodajemy białka i mieszamy wszystko na jednolitą masę.
A teraz znowu super zabawa dla małych rączek (jeżeli takie mamy gdzieś w pobliżu) - formowanie wałków, spłaszczanie i cięcie na ... kopytka. Kluseczki wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy jeszcze ok. 2 minuty po tym jak wypłyną na wierzch. Teraz pozostaje juz tylko polać masełkiem, posypać cukrem i prosić o dokładkę:)
80 g ugotowanych kopytek / 1WW
Dla ułatwienia liczę ilość WT również w 80 g pierogów: 0,25WT / 80 g pierogów.
Oczywiście policzone bez masełka którym będą polewane i bez cukru do posypania:)
Smacznego:)
Aśka
masz najpiekniej sfococne jajko jakie w zyciu widzialam!!!!!!
OdpowiedzUsuńaAskastaR
Pierogi leniwe i kopytka to dwie różne potrawy. Podałaś przepis na laeniwe. Kopytka robi się z ugotowanych ziemniaków z mąką i jajami, bez twarogu....
OdpowiedzUsuń