poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Zupa pomidorowa inaczej

Dzień 16

Pyszna, bardzo delikatna  zupa-krem z pomidorów.


Przepis:
1 l bulionu
500 g passaty (w lecie oczywiście o wiele lepsze będą dojrzałe pomidory)
1 cebula
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
bazylia, tymianek
sól
3 średniej wielkości ziemniaki
4 łyżki serka mascarpone


Oliwę rozgrzać na niewielkim ogniu w garnku, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulkę zeszklić, wlać passatę, bulion, wrzucić pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki (ja gotowałam je we wcześniej przygotowanym bulionie), świeżą bazylię i tymianek. Całość gotujemy ok. 20-25 minut. Następnie wszystko miksujemy. Do każdego talerza dodajemy łyżkę serka mascarpone. Zupa jest bardzo gęsta i delikatna, można ją podawać samą lub z makaronem. Porcja w sam raz dla 4 osób.

A teraz dla małych i dużych cukiereczków:
W zasadzie jedyne WW do policzenia to te z ziemniaków. Moje ważyły 250g, co daje nam 1 WW/ 1 porcję.
1 łyżka mascarpone to ok. 25g.
0,5 WT /1 porcję

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz