czwartek, 19 kwietnia 2012

Deser owocowy - "Pod słońcem Toskanii"

Dzień 19

Dzisiaj zapraszam na przepyszny deser owocowy zapożyczony z książki "Pod słońcem Toskanii". Owoce zapiekane z kremem z serka mascarpone :) Jeden z naszych ulubionych. Dzisiaj w wersji z gruszkami...


Przepis:
6 gruszek (mogą być również brzoskwinie lub jabłka) pokrojone w plasterki
80 g cukru
4 łyżki masła
1 jajko
200 g serka mascarpone
2 czubate łyżki mąki




Owoce ułożyć w żaroodpornych naczynkach. Każdą porcję posypać 1 łyżeczką cukru. Zmieszać masło, resztę cukru, jajko i serek mascarpone; na koniec wsypać mąkę i dokładnie mieszać aż powstanie gładka masa. Krem wyłożyć na owoce. Piec w temperaturze 115 - 120 °C dopóki nie zastygnie przez 35- 40 minut. Owoce powinna pokrywać gęsta masa tworząca coś na kształt pianki. Deser pyszota:)






Tego typu desery najłatwiej obliczyć ważąc owoce w jednym naczynku. Następnie dzielimy masę na 4 części i do obliczonej wartości WW dla owoców dodajemy 2,25 WW oraz 0,6 WT.
2,25 WW + ilość WW w owocach / 1 porcję
0,6 WT / 1 porcję

Smacznego :)
Aśka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz