środa, 4 kwietnia 2012

Kwiecień dzień po dniu

Bardzo, bardzo długo nosiłam sie z zamiarem stworzenia bloga fotograficznego. Zajmuję się głównie fotografowaniem dzieciaków i chciałam mieć miejsce, gdzie moją pasją będę się mogła podzielić.
Właśnie pojawiła się fantasyczna okazja żeby wreszcie zadziałać. Od początku miesiąca biorę udział w projekcie "Kwiecień dzień po dniu". Projekt polega na stworzeniu codziennie jednej fotografii. Moim tematem w tym miesiącu są przeróżne pyszności. Moim priorytetem w wyborze dań jest prostota wykonania i super efekt:)
Blog z założenia będzie bardziej dziecięcy niż kulinarny, ale myślę, że przed Świętami taki smaczny temat jest jak najbardziej na miejscu:) Potem na pewno co jakiś czas pojawi się coś pysznego.

Na razie spróbuję nadrobić zaległe kilka dni projektu:

Dzień 1

Bruschette

czyli, nie mam czasu a projekt trzeba zacząć:)
Przepis banalny, efekt bardzo smaczny czyli coś w czym dzieci mogą pomagać lub nawet przygować samodzielnie.










Przepis:
Chleb należy pokroić na kromki, połozyć na blaszce, polać oliwą z oliwek (to dość ważne), następnie natrzeć czosnkiem, wsadzić do piekarnika (ok. 180 °C). Pomidory drobno pokroić, można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Gdy kromeczki będą chrupace wyjmujemy z piekarnika, nakładamy pomidorki, świeżą posiekaną bazylię, polewamy oliwą i zajadamy się ze smakiem. Oczywiście można dodawać do zapiekania różne serki ( np. mozzarela) wg własnego uznania.

Dzień 2

Francuska zupa cebulowa
Przyznam, ze gdy gotowałam ją pierwszy raz wcale nie byłam przekonana, czy na pewno dobrze robię. Zupka jest pyszna, nawet mój syn stwierdził że wcale nie smakuje jak cebula, a  w jego ustach to komplement.





Przepis:
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kg cebuli pokrojonej w cienkie półplasterki (spokojnie może być więcej)
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę
2 łyżki mąki
200 ml białego wina (opcjonalnie)
2 l bulionu
kilka kromek bagietki
200 g  żółtego sera (startego)
sól, pieprz

Na rozpuszczone w garnku masło wrzucamy cebulę. Następnie dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Potem dodajemy czosnek, sól i pieprz.
Zmniejszamy ogień, podsmażamy cebulę przez ok. 35 min (bez przykrywki) często mieszając. Cebula ma zmienić kolor na brązowawy. Być może trzeba będzie podsmażać ją dłużej.
Posypujemy cebulę mąką, dokładnie mieszamy. Dolewamy wino i zagotowujemy, następnie wlewamy bulion i znowu zagotowujemy dalej mieszając. Potem już tylko ok. 45 minut gotowania (od czasu do czasu należy pomieszać).
Pozostaje tylko podpiec posypane serem bagietki i delektować się pyszną zupką:)


Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Boskie zdjątka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Zakochałam sie! Od razu chce się jeść! <3 <3 <3 <3 <3 <3
    Melka

    OdpowiedzUsuń