czwartek, 3 maja 2012

Tarta cytrynowa

Dzisiaj zapowiadana tarta cytrynowa.
Przepis pochodzi od słynnej Nigelli. Zotał nieco zmodyfikowany, niestety nie wiemprzez kogo:) Jedliśmy go wczoraj "w gościach", tak nam smakowało że dzisiaj musielismy powtórzyć we własnej kuchni:)
Orginalnie spód tarty zawiera kakao na ktore jest uczulony mój syn. Zrobiłam dzisiaj dwie mniejsze tarty, jedną ze spodem czekoladowym posypaną mleczną czekoladą, drugą ze zwykłych herbatników posypałam czekoladą białą.


Przepis na ciemny spód:
150 g herbatników czekoladowych (lub zwykłe herbatniki do których dodajemy kakao)
50 g masła

Przepis na spód z samych herbatników:
110 g herbaników
50 g masła



Proporcje masła i herbatników zależą od rodzaju ciasteczek. Moje herbatniki czekoladowe zawierały już w sobie dość dużo tłuszczu w związku z tym nie mogłam zachować proporcji z herbatników zwykłych....

Herbatniki należy w blenderze zmiksować z masłemi. Powstałą masą wyłozyć blaszkę mocno dociskając. Wstawić do lodówki.

Krem:
300 ml śmietanki kremówki
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
sok z 4 cytryn lub lemonek

Do miski z mlekiem dodajemy porcjami (cały czas mieszając) sok z cytryn. W drugiej misce ubijamy śmietanę. Potem delikatnie mieszając dodajemy mleko skondensowane z sokiem z cytryn. Smarujemy tarty kremem i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.

Deser jest oczywiście niesamowicie kaloryczny, ale smak rekompensuje wszystko:)
Więcej zdjeć dodam jutro, na razie wracam do obróbki pleneru komunijnego, bo moja modelinka nie może się doczekać:) Zapraszam do oglądania www.jkfot.blogspot.com

Obliczenia również jutro:)

Aśka

4 komentarze:

  1. Czy mleko skondensowane ma być słodzone czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mleko słodzone. Ta przeraźliwa wręcz słodycz swietnie komponuje się z kwaśną cytryną czy limonką. Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo Tarta zrobiona i jak chyba każdy Pani przepis z jakiego korzystałam wyszła bez zarzutu.W środę skusiłam się na inny przepis i było więcej dymu jak ciasta :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo Dopiero teraz się zorientowałam,że wyraźnie Pani w przepisie napisała słodzonego,a ja schłodzonego czytała :) czas kupić okulary :D Tarta wyszła pyszna a podawane przez Panią przepisy jako jedynie wychodzą mi w 100% :) i nie ważne czy to ciasto czy pieczeń :) Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń