poniedziałek, 7 maja 2012

Domowe bułeczki

Strasznie długo zabierałam się za upieczenie bułeczek, a sprawa okazała się banalnie prosta. Bułeczki są zdecydowanie najlepsze zaraz po upieczeniu, gorące z chrupiąca skórką. Pycha!




Przepis:

500g mąki (ja uzyłam żytnio - orkiszowo - pszennej)
3 łyżki oliwy
300 g ciepłej wody
7 g drożdży w proszku
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżki cukru





Wszystkie składniki wyrobić dokładnie ręką (przez ok. 2-3min.) i zostawić do wyrośnięcia na 1h (ja dałam do piekarnika nagrzanego do 35st). Potem wyjąć, szybko jeszcze raz zagnieść ciasto i rękami oprószonymi mąką formować kulki, kłaść na blaszkę (na papier do pieczenia). Smarować oliwą z oliwek i znowu zostawić w ciepłym miejscu na 1h. Mozna oprószyć z wierzchu tym co lubimy np płatkami owsianymi lub pestkami słonecznika.
Potem wystarczy włożyć do piekarnika nagrzanego do 185 st na 15min, następnie przestawić na 230st i dopiekać przez 8 min. I gotowe!
Banalnie proste i pyszne:)

18g/1ww

Smacznego:)
Aśka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz